Hoe maak ik mijn wasmachine schoon? 10 handige tips!

Het onderhouden en schoonmaken van uw wasmachine

Een vieze geur, kalkaanslag en verstopping kunnen zorgen voor problemen met uw wasmachine. Zorg ervoor dat u uw wasmachine goed onderhoud en reinigt, zo gaat hij veel langer mee. Lees hier de beste tips voor het reinigen en onderhouden van uw wasmachine:Mijn wasmachine stinkt

Doordat we steeds vaker op lage temperatuur wassen, blijven er ook meer vuil, zeep en vetresten achter in de wasmachine. Dit kan zorgen voor vetluis. Vetluis zijn micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de nare geur en soms zelfs vlekken op uw was. Vetluis zorgt er ook voor dat de wasmachine minder goed draait. Hoe houdt ik mijn wasmachine schoon en vrij van vetluis? Bekijk snel de volgende tips:


1.KOOKWAS

Alhoewel het heel goed is voor het milieu dat we steeds vaker op lage temperaturen wassen, om vetluis te voorkomen is het beter om minstens 2 keer per maand een kookwas van 90° te draaien. Draai deze kookwas het liefst zonder wasgoed en met een speciaal reinigingsmiddel.

Reinig de wasmachine vooral niet met Azijn, Soda of vaatwastabletten, deze middelen tasten de rubbers en andere interne onderdelen van uw wasmachine aan.


2.MAAK DE WASMACHINE ZELF SCHOON

Het reinigen van de wasmachine houdt niet op bij een kookwas. Vaak hopen zich ook resten op in de wasmiddellade en komt er vuil tussen de rubbers van de wasmachine zelf. Maak met een ruim sopje dus goed de wasmiddellade, trommel en rubbers van de deuropening schoon. Op deze manier zorgt u ervoor dat er ook na uw kookwas niet direct weer vuil en vet de wasmachine in spoelen.


3.DOSSEER UW WASMIDDEL GOED

Ook teveel wasmiddel en wasverzachter zorgt voor vetluis in de wasmachine. Er is dan teveel product aanwezig voor te weinig was waardoor de resten zich ophopen en het vuil een bron wordt voor micro-organismen. Kijk daarom altijd goed op de verpakking zodat u juist doseert. Voor huishoudens die last hebben van ‘hard’ water en dus ook véél kalkaanslag hebben, wordt juist aangeraden om iets meer wasmiddel te gebruiken dan de voorgeschreven hoeveelheid. Dit komt omdat er ontkalker in vrijwel alle wasmiddelen zit.


4.LAAT DE DEUR OPEN NA HET WASSEN

Laat de deur van uw wasmachine openstaan nadat uw was klaar is. Dit zorgt ervoor dat de trommel en rubbers goed kunnen drogen en niet een warme broeierige omgeving blijven.

Om deze reden is het ook altijd het beste om zo snel mogelijk nadat uw was klaar is, de was eruit te halen. Laat de was dus niet onnodig lang in de wasmachine zitten om nare geuren te voorkomen. Wil je het echt helemaal goed doen, zet dan ook het doseervakje open na het wassen. Ook hier kan het broeierig worden en wasmiddel en wasverzachter resten kunnen behoorlijk gaan stinken.


5.WAS VAKER OP LAGE TEMPERATUUR

‘’Op lage temperatuur? Dat is toch juist slecht in verband met de vetluis’’ hoor ik u denken. Ja, dat klopt inderdaad. Anderzijds ontstaat er juist veel kalk bij het wassen op hoge temperaturen. Een goede balans hierin is dus het beste. Was zoveel mogelijk op 30° - 40° en draai daarnaast 2 keer per maand een kookwas van 90°. Zo houdt u uw machine kalkvrij en vetluisvrij.


 

Af en toe een kleine check, voor jaren extra wasplezier

Vaak denken we er niet aan, maar toch is het goed om regelmatig zelf de wasmachine te controleren op onderdelen en grote stukken vuil. Het stelt niet veel voor maar kan voorkomen dat uw wasmachine kapot gaat of niet goed meer werkt.


6.CONTROLEER HET FILTER

Ook in het filter van de wasmachine kan zich vuil ophopen. Maak daarom het filter zo’n 2 keer per jaar even schoon. Ook kan het zijn dat er zich grotere onderdelen bevinden in het filter zoals haarspeldjes en dergelijke, verwijder deze voor een goede doorstroming.


7.HET ZEEFJE IN DE WATERTOEVOER

Het zeefje van de wasmachine zit bij de aansluiting van de waterslang op uw kraan. Bij sommige wasmachines zit een tweede zeefje bij de wateraansluiting in de wasmachine. Maak alle aanwezige zeefjes ieder half jaar schoon voor een goed resultaat. Per machine verschillen de instructies voor het verwijderen en reinigen van het zeefje. Kijk hiervoor dus in de gebruiksaanwijzing van uw wasmachine.


8.LOSSE VOORWERPEN

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we nog muntgeld, bonnetjes of haarelastiekjes tegenkomen in de wasmachine. Probeer er altijd aan te denken om toch alle broekzakken en jaszakken leeg te halen en te controleren voor u de was in de machine stopt. De losse voorwerpen die door de wasmachine rammelen kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan de rubbers en trommel zelf.Roestvlekken in mijn wasmachine?

Roestvlekken in de wasmachine komen niet vaak voor. Toch zijn roestvlekken geen reden om uw wasmachine weg te doen.


9.ROESTVLEKKEN VERWIJDEREN

Verwijder de roestplekken in uw trommel met een speciaal middel voor RVS zonder chloor. Poets met een zachte doek of zachte spons en draai na het verwijderen van de roestvlekken een kort programma om de resten roestdeeltjes en het schoonmaakmiddel weg te spoelen.


10.EXTRA SPOELEN

In deze tijd proberen we zo zuinig mogelijk om te gaat met ons waterverbruik. Toch wordt er door sommigen aangeraden om het extra spoelen programma te draaien na elke was. Voor uw machine is dit goed, zo worden alle vuilresten direct weggespoeld. Voor het milieu is dit natuurlijk een minder goede optie…. Deze tip laat ik dus helemaal aan u over.


Het reinigen en onderhouden van de wasmachine helpt niet

Toch kan het gebeuren dat ondanks al uw inspanning, de wasmachine problemen blijft geven of het voor gezien houdt. Niet getreurd, we helpen u natuurlijk ook met alle liefde een nieuwe wasmachine uitzoeken die goed bij u en uw wensen past. Neem contact met ons op voor de voorraad en scherpste prijs.