Fornuizen voor de amateur chef

Fornuizen voor de amateur chef


De voordelen van een fornuis zijn niet eindeloos. Dat gaan we je niet aanpraten. Maar als jij net je keuken gaat verbouwen, en je bent iemand die van lekker koken en eten houdt, overweeg dan is om een fornuis te laten installeren.


Hoe kies ik het juiste fornuis voor mij?

Er zijn fornuizen in verschillende maten en materialen. Zo kan je een fornuis kopen van 60 cm breed tot wel 110 cm breed. Verschillende ovens kunnen erin zitten. Misschien wil je er graag een grill op. We zetten er hieronder een paar voor je op een rijtje.


Fornuis van 60 CM

Bij een fornuis als dit, krijg je boven op vaak 4 kookzones. En 1 groot ovensysteem. Vaak wel met meerdere insteekniveaus dat je erg toch eventueel 2-3 gerechten in kwijt kunt. Dit soort fornuizen van bijvoorbeeld ETNA of Inventum, zijn vaak ook vrij licht en zijn ideaal voor bijvoorbeeld in een vakantie huisje of voor in de bijkeuken.


 

 

Fornuis van 90 CM

Een breder fornuis bied natuurlijk al meer mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld dit Boretti Milano fornuis van 90 cm alweer meer plek hebben voor 5 kookzones. Ook omdat deze een dubbele oven heeft kan je 2 verschillende maaltijden op 2 verschillende tempraturen en tijden bereiden.


 

Fornuis van 100 CM

Weer een maat omhoog. En nu zitten we al op een hele meter aan fornuis! Eerlijk gezegd beginnen ze nu ook al aardig robuust en zwaar te worden. In fornuizen van 100 cm zit vaak een hoge oven met meerdere insteekniveaus wat betekent dat er veel in kwijt kan.


 


Fornuis van 110 CM

Fornuizen van 110 cm of langer zijn echt fornuizen die je aan kan passen als je zeker weet dat koken een passie van je is. Kan jij het managen om meerdere gangen tegelijk klaar te maken? Aarzel je niet om een entrecote te bakken en tegelijkertijd wat hamburgers of koolsla te grillen? Gepofte aardappel uit de oven erbij? Kijk is naar een Falcon fornuis van 110 cm.

Inductie of gas fornuis?

Gasfornuizen tref je nog wat vaker aan in de professionele keukens. Je kan snel en efficiënt de temperatuur regelen, maar het is wat moeilijker schoonmaken en het beste is om je kinderen uit de buurt te houden. Bij een inductie fornuis wordt de warmte magnetisch in de bodem van je kookpot opgewekt, zodat je snel en energiezuinig kookt. Het is ook veiliger omdat je kookplaat niet mee opwarmt. Alleen is het heir weer belangrijk dat je de juiste pannenset hebt. Dus wat ga je nu kiezen? Voor 2050 wil de Nederlandse staat af van gas koken. Dus wat ons betreft kan je nu gewoon het beste beginnen met overstappen, alleen al kijkend naar de rijzende gasprijzen zouden wij het wel weten. Bovendien is inductie koken ook een stuk zuiniger.


Wat kan ik verwachten van de oven in het fornuis?

Elke oven heeft gelijktijdige boven- en onder warmte. Deze functie is geschikt voor het bereiden van gebraden vlees, gebak of gerechten die moeten rijzen. De perfecte pizza maak je met onder warmte. Meer tegelijkertijd koken? Dan zoek je een fornuis met een heteluchtfunctie. Deze functie is ook geschikt voor het garen van grote gerechten zoals kip of ovenschotel.

 

Hoe werkt de installatie van een Fornuis?

Voor de aansluiting van een elektrisch gasfornuis heb je een extra krachtige aansluiting nodig. Het gaat dan om een (extra) krachtgroep in je meterkast. Ook moet er een Perilex stopcontact in jouw keuken zitten. Dit is een stopcontact met 5 openingen. Wij raden je aan om dit door een professionele en gecertificeerde monteur te laten doen. Een gasfornuis sluit je aan op een gasaansluiting in je keuken en op een normaal stopcontact met 2 openingen. Check of er in jouw keuken zowel een gasaansluiting als een stopcontact zit.

 

Heeft u toch nog vragen over welk fornuis geschikt is voor u? Of heeft u er een gevonden en wilt u graag de beste prijsopgave ontvangen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.